Založ si blog

Toto sú najčastejšie príčiny, prečo môže byť vaša fasáda znečistená. Viete ako proti nim bojovať?

Trápi vás znečistený zovňajšok vášho domu? Príčin, prečo sa nová fasáda môže už počas niekoľkých rokov zmeniť na nepoznanie, je hneď niekoľko. Pozrime sa na tie najčastejšie.

Bežné nečistoty

Zatiaľ čo v mestách sú budovy najviac znečistené prachom a výfukovými plynmi z áut, majitelia rodinných domov na dedinách musia bojovať najmä so znečistením, ktoré je zapríčinené poľnohospodárskou aktivitou či lesníctvom. Niektoré bežné nečistoty sú však rovnaké v oboch prípadoch. Ide napríklad o sadze z komínov alebo vtáčí trus, ktorým sa nevyhnete v meste ani na dedine.

Vplyvy počasia

Fasády dostávajú najviac zabrať počas jesenných a zimných mesiacov. Časté dažde, väčšia tma a vyššia vlhkosť – to sú ideálne podmienky pre tvorbu plesní a rias. V posledných rokoch sa dokonca častejšie stretávame aj s takými prírodnými úkazmi, akými sú dažde v kombinácii s púštnym pieskom. Ak si pamätáte, aké znečistenie zanechával takýto dážď na autách, určite si viete predstaviť, aké následky môže mať pre fasády domov.

znečistená fasáda

Kvalita ovzdušia

Aj kvalita ovzdušia môže mať vplyv na znečistenie fasády. Ak sa totiž v ovzduší nachádza väčšia koncentrácia oxidov dusíka, prachových častíc a smogu, dôsledkom je aj vyššie riziko znečistenia exteriérov budov. Zlá kvalita ovzdušia tiež podporuje rast mikroorganizmov, nevítaných návštevníkov v póroch fasády.

Okolitá zeleň a iné budovy

To, v akom prostredí sa nachádza vaše bývanie, veľmi výrazne ovplyvňuje, ako často budete čistenie fasád potrebovať. Prostredie s množstvom zelene, stromov a kríkov je príjemným miestom pre bývanie, avšak vlhkosť, ktorá tu vzniká, neprospieva vašej fasáde. Rovnako to platí aj pre budovy, ktoré sú postavené príliš blízko pri sebe. V takýchto oblastiach, najmä v prípade daždivého počasia, fasáda potrebuje viac času na dokonalé vysušenie, čo opäť podporuje tvorbu rias, húb a baktérií.

Stavebné chyby

Ide o najzradnejší dôvod znečistenia. Stavebné chyby totiž častokrát na prvý pohľad vôbec nevidíte, a tak neviete prísť na to, prečo je vaša fasáda neustále znečistená. Príčinou môžu byť chybné spoje stavby, zlé odvodnenie pri dažďoch, hrubá izolácia spôsobujúca veľké teplotné rozdiely medzi vnútornou a vonkajšou stenou, príliš krátky previs strechy alebo príliš nízky sokel budovy, prípadne ešte aj s neprávnou povrchovou úpravou.

Čistenie fasád odstráni nečistoty na povrchu aj v hĺbke fasády

Dôvodov, prečo je vaša fasáda znečistená môže byť naozaj množstvo. Vedeli ste o všetkých z nich?

Na záver máme pre vás dobrú správu. Čistenie fasád je riešením pre takmer akékoľvek znečistenie. Pomôže vám odstrániť bežné nečistoty z povrchu fasády, ale aj plesne a riasy, ktoré sa skrývajú hlboko v jej póroch. Čistením to však nekončí. Ak chcete svoju fasádu udržať čistú aj počas ďalších rokov, je potrebné po vyčistení naniesť ochranný náter.

Navštívte náš web
Sledujte našu FB stránku

Čím čistiť fasádu, ak sú problémom nevzhľadné riasy?

18.05.2023

Každá budova, či už ide o rodinný dom alebo bytový dom, potrebuje pravidelnú údržbu a starostlivosť. Je to veľmi dôležité z hľadiska životnosti budovy, energetických nákladov na jej prevádzku, ale aj z hľadiska zdravého bývania bez rizík. Keďže súčasťou každej nehnuteľnosti je aj fasáda, ktorá patrí k extrémne zaťažovaným plochám (najmä vplyvom [...]

Neprehliadajte problém vašej fasády a zvoľte to najlepšie riešenie pre vás i pre ňu!

15.05.2023

Maľovanie znečistenej fasády – utekanie pred skutočným problémom Pri prvom pohľade na špinavú fasádu je celkom normálne pomyslieť na maľovanie fasády. V skutočnosti to ale vôbec nie je tak efektívne, ako sa môže na začiatku zdať. Jasné, omietka bude po maľovaní krásna a bude vyzerať ako nová, no naozaj si môžeme myslieť, že to tak bude vyzerať naveky? Tak, [...]

Farebné fasády domov – ostať radšej pri praktických a neutrálnych farbách alebo sa oplatí experimentovať?

12.05.2023

Dilema pre každého majiteľa nehnuteľnosti – akú farbu náteru na fasádu zvoliť? Farebné fasády domov ovplyvnia celkový vzhľad nehnuteľnosti, starostlivosť o ňu, a takisto môžu zvýšiť či naopak znížiť šance na jej potencionálny predaj. Ako teda učiniť finálne rozhodnutie?

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Valmax - čistenie fasád

Profesionálne čistenie fasád. Šetríme Váš čas aj peniaze.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 45399x
Priemerná čítanosť článkov: 1681x

Kategórie