Založ si blog

Čím čistiť fasádu, ak sú problémom nevzhľadné riasy?

Každá budova, či už ide o rodinný dom alebo bytový dom, potrebuje pravidelnú údržbu a starostlivosť. Je to veľmi dôležité z hľadiska životnosti budovy, energetických nákladov na jej prevádzku, ale aj z hľadiska zdravého bývania bez rizík. Keďže súčasťou každej nehnuteľnosti je aj fasáda, ktorá patrí k extrémne zaťažovaným plochám (najmä vplyvom poveternostných podmienok), nesmieme zabúdať ani na jej revíziu a následné čistenie.

Čistenie fasády musí prebiehať opakovane, v určitých intervaloch, približne každých 5 až 8 rokov alebo podľa potreby, vzhľadom na prostredie, v ktorom sa budova nachádza. Ako a čím čistiť fasádu, ak je prostredie príliš prašné alebo v prípade, že je fasáda vystavená extrémnej vlhkosti, napr. v blízkosti lesa alebo v oblastiach s vysokým úhrnom zrážok? Prípadne, čím čistiť fasádu, ak sa na nej vyskytujú nevzhľadné zelené alebo čierne riasy?

Aký je správny postup čistenia fasády a aký prípravok na riasy je naozaj účinný?

Správny spôsob čistenia fasády je jedine ten, ktorý dokáže vyčistiť nielen povrch fasády, ale čistí ju až do hĺbky pórov. Jedine tak sa dokáže dlhodobo zbaviť nečistôt na fasáde a najmä škodlivých plesní či rias.

Pokusy o svojpomocné čistenie fasády pomocou wapky, ani žiaden „zázračný“ prípravok na riasy sa vôbec neodporúčajú, keďže to problém s riasami dlhodobo nerieši a dokonca môže dôjsť aj k poškodeniu samotnej fasády. Poškodenie fasády znamená iba ďalšie finančné náklady a ak sa riasy opätovne po niekoľkých mesiacoch znova na fasáde objavia, bude aj tak jediným riešením zavolať profesionálov, ktorí sa čisteniu fasád venujú a dokážu vašu fasádu naozaj precízne vyčistiť.

Samozrejmosťou profesionálneho čistenia fasády je aj špeciálny prípravok na riasy či následný ochranný náter, ktorý bude chrániť fasádu niekoľko ďalších rokov. Ideálnym riešením je preto osloviť odborníkov hneď na začiatku, čím sa vyhnete nezdarom v štýle pokus-omyl.

Prečo je odstránenie rias z fasády také dôležité?

Na záver si ešte povedzme, prečo je odstránenie rias z fasády také dôležité, a to nielen z estetického hľadiska. Výskyt rias na fasáde je veľmi rizikový tak pre kvalitu samotnej stavby, ako aj pre zdravie jej obyvateľov. Pri dlhodobom pôsobení hrozí riziko rôznych respiračných problémov, alergií, podráždenie očí aj pokožky. Odstránenie rias z fasády je teda otázkou nielen estetiky, ale aj zdravia a zdravého bývania.

Neprehliadajte problém vašej fasády a zvoľte to najlepšie riešenie pre vás i pre ňu!

15.05.2023

Maľovanie znečistenej fasády – utekanie pred skutočným problémom Pri prvom pohľade na špinavú fasádu je celkom normálne pomyslieť na maľovanie fasády. V skutočnosti to ale vôbec nie je tak efektívne, ako sa môže na začiatku zdať. Jasné, omietka bude po maľovaní krásna a bude vyzerať ako nová, no naozaj si môžeme myslieť, že to tak bude vyzerať naveky? Tak, [...]

Farebné fasády domov – ostať radšej pri praktických a neutrálnych farbách alebo sa oplatí experimentovať?

12.05.2023

Dilema pre každého majiteľa nehnuteľnosti – akú farbu náteru na fasádu zvoliť? Farebné fasády domov ovplyvnia celkový vzhľad nehnuteľnosti, starostlivosť o ňu, a takisto môžu zvýšiť či naopak znížiť šance na jej potencionálny predaj. Ako teda učiniť finálne rozhodnutie?

Sú pre vás silikónové omietky novinkou? O čo vlastne ide a ako sa o ne starať?

09.05.2023

I keď sa v poslednej dobe silikónové omietky stávajú vcelku populárnymi, nie ku všetkým sa dostalo dostatok informácií o nich a ich následnej údržbe. To dnes spolu zmeníme a dozviete sa niečo viac!

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Valmax - čistenie fasád

Profesionálne čistenie fasád. Šetríme Váš čas aj peniaze.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 47762x
Priemerná čítanosť článkov: 1769x

Kategórie